Поделись:
Подпишись:

Подпишись и будь в курсе всех походоновостей!

Ваша Е-почта:

*Обещаем никому не предоставлять адрес вашей почты и не спамить
**Вы сможете отписаться в любой момент

Брусниця властивості

Брусниця - корисні властивості, рецепти

БрусницяБрусниця - багаторічний вічнозелений чагарник, що досягає 10-30 см у висоту. Стебло прямостояче з безліччю невеликих темно-зелених блискучих листків. Зацвітає брусниця в травні-червні невеликими блідо-рожевими квітками. Плід - яскраво-червона за кольором і кисло-солодка на смак ягідка, що дозріває в кінці серпня-вересні. Зустрічається в європейській частині Росії, Україні, горах Кавказу, Криму та Карпат. Найкраще росте в хвойних і змішаних лісах, разом з чорницею на болотах, іноді на гірських схилах і яйлах.

Брусниця корисні властивості

Брусниця вельми багата корисними речовинами. Ягоди особливо багаті вітаміном С, для поповнення його запасів в організмі просто їжте стиглі плоди. А за змістом каротину (вітамін А) брусниця перевершує журавлину, груші, яблука, виноград і навіть чорницю! Також багата брусниця і на вітаміни групи В. Близько 10-15% становить фруктоза, глюкоза, сахароза. До складу ягід входять і такі необхідні нашому організму мінерали як магній, кальцій, калій, залізо, фосфор, марганець.

Ягоди брусниці вживають у свіжому або вареному вигляді при каменях у нирках, циститі, подагрі, ревматизмі, як сечогінний засіб. Дуже корисний морс з ягід брусниці, оскільки він поєднує в собі протизапальну та сечогінну дію - одночасно виводить токсини і бореться з мікробами. Напій виходить кислий, при бажанні його можна трохи підсолодить. Він відмінно вгамовує спрагу і додає сил, крім цього корисний при онкологічних захворюваннях.

Брусніка властивості

Але в медицині частіше застосовуються саме листя брусниці, воно містить дубильні речовини, танін, гідрохінон, арбутин, карбонові кислоти, вітамін С, хінна і винна кислоти. Відвар з листя рекомендують застосовувати при подагрі, діабеті, ревматизмі, захворюваннях нирок.

Заготівля листя і ягід брусниці

Ягоди потрібно збирати тільки дозрілі, а дозрівають вони в серпні-вересні в залежності від регіону. Зелені ягоди не зберігаються і для вживання не придатні. До складу брусниці входить природний консервант, тому ягоди непогано зберігаються в звичайній воді, головне її час від часу міняти, що б не скиснула.

Листя найкраще збирати навесні, саме в цей час у них міститься найбільше корисних речовин. Другий раз збирати листя можна восени, уже після дозрівання ягід. Сушать листя в добре провітрюваних теплих приміщеннях, під час сушіння краще уникати прямого попадання сонячних променів. Раз на кілька днів листя потрібно перевертати, правильно висушені повинні зберегти зелений колір.

Брусниця рецепти

Морс брусничний. Стакан вимитої брусниці залити двома склянками холодної води і довести до кипіння. Додати 5-6 ложок цукру і варити на невеликому вогні 15 хвилин. Приймати по одній склянці як тонізуючий засіб і для боротьби з простудними захворюваннями, хворобами нирок, печінки, гастритах.

Рецепт чаю з листя брусниці. Одну чайну ложку залити кухлем окропу і дати настоятись 30 хвилин. Випити за три підходи впродовж дня перед їжею. Такий чай корисний при гастритах.