Поделись:
Подпишись:

Подпишись и будь в курсе всех походоновостей!

Ваша Е-почта:

*Обещаем никому не предоставлять адрес вашей почты и не спамить
**Вы сможете отписаться в любой момент

Чорниця

ЧорницяЧорниця - одна з найсмачніших дикорослих рослин, які можна зустріти під час походів в Карпати, Кавказ, Крим. Але крім дивовижних смакових якостей, чорниця є ще й надзвичайно корисною. Навіть маленькі діти знають, що чорниця здатна зберегти і відновити зір, але крім цього вона має ще безліч корисних властивостей.

Рослина чорниця

Чорниця - лікарська рослина, широко поширене в Карпатах і на Кавказі, утворює цілі зарості невеликого, до 40-50 см заввишки, чагарнику. Чорниця відноситься до сімейства вересових, стебла рослини прямостоячі, ребристі зеленого (молоді) або сірого (старі) кольорів. Листя дрібні, світло-зелені. Цвіте в травні-червні, плід - темно-синя або фіолетова ягідка, дозріває в липні-серпні. Росте чорниця у вологій, болотистій місцевості, в світлих широколистих і хвойних лісах, на полонинах і схилах гір.

Чорниця – склад

Чорниця надзвичайно багата антиоксидантами - речовинами, які зв'язують вільні радикали і підтримують кислотно-лужний баланс організму. Ці природні антиоксиданти називаються антоцианами і містяться в яблуках, темному винограді, редисці, капусті. Але найбільше їх саме в чорниці.

Чорниця

Крім антиоксидантів чорниця багата мінералами і вітамінами, вона містить: вітамін А (бета-каротин), вітаміни групи В, вітамін С (аскорбінова кислота), вітамін К (філлохинон), калій, кальцій, магній, фосфор, натрій.

Корисні властивості

В першу чергу чорниця цінується за свої властивості зберігати зір і поліпшити здатність бачити в темряві (вона зміцнює судини в задній порожнини ока). Також регулярне застосування є хорошою профілактикою хвороб серця.

Через високий вміст антиоксиданту чорниця здатна на клітинному рівні затримувати процеси старіння організму. Вона зміцнює судини, запобігає появі пухлин, покращує пам'ять, підвищує імунітет. Використовується при порушення травлення і як загальнозміцнюючий засіб.

При цукровому діабеті рекомендується їсти якомога більше свіжих ягід чорниці і приймати відвар з листя і молодих пагонів. У них міститься речовина неоміртіллін, яка позитивно впливає на протікання хвороби. Така терапія допоможе значно знизити відсоток вмісту цукру в крові.

Заготівля чорниці

На жаль, сезон свіжої чорниці не так і довгий. Але існують способи, що дозволяють підкріпитися смачною ягідкою навіть посеред зими. Найпростіший - заморозити свіжі ягоди чорниці. Для заморозки їх можна помістити в спеціальні контейнери (лоточки, пластикові пляшки ..) або ж просто в целофанові пакети. Зберігати краще при температурі приблизно -18 0С. У замороженому вигляді ягоди зберігаються дуже довго і зберігають всі корисні властивості.

Також можна зробити варення з свіжої чорниці, для цього перетріть ягоди з цукром у співвідношенні 1:1 і помістіть в банки або пляшки. Кришки краще попередньо простерилізувати. Таке варення теж не втратить корисні властивості, довго буде зберігатися і дуже смачне!

Крім цього ягоди чорниці можна засушити. Сушена чорниця теж дуже корисна і зберігає майже всі корисні властивості.