Поделись:
Подпишись:

Подпишись и будь в курсе всех походоновостей!

Ваша Е-почта:

*Обещаем никому не предоставлять адрес вашей почты и не спамить
**Вы сможете отписаться в любой момент

Шипшина - корисні властивості

ШипшинаШипшина - дика троянда, це лікарська рослина (чагарник) з сімейства розоцвітих, досягає двох метрів висоти. Гілки тонкі, трохи блискучі, покриті тонкими шипами. Саме через велику кількість останніх шипшина і отримала свою назву. У наш час налічується близько ста видів шипшини. Цвіте в травні-червні, квіти великі, рожеві або блідо-рожеві з п'ятьма окремими пелюстками, віночок досягає в діаметрі п'яти сантиметрів. Плоди дозрівають в середині серпня - вересні. Плід червоний або червоно-коричневий, кулястої або еліптичної форми з безліччю незграбних, покритих маленькими волосками насінин.

Корисні властивості шипшини

Корисні властивості шипшини відомі з давніх часів і не викликають ні в кого сумнівів. Основні це: полівітамінна, жовчогінна, загальнозміцнююча, протизапальна. Плоди шипшини містять безліч вітамінів, серед яких вітамін С (аскорбінова кислота), вітамін Е, вітамін В, вітамін Р (рутин) та деякі інші в менших кількостях. Вони володіють хорошими бактерицидними і фітонцидні властивостями. До речі, за вмістом вітаміну С шипшина лідер серед всіх фруктів, овочів і ягід! А саме цей вітамін бере участь у багатьох кислотно-відновних процесах організму і дозволить повернути вам сили після тривалого переходу. Крім вітамінів в плодах містяться ще такі органічні кислоти, як яблучна і лимонна, а так само мінерали: фосфор, марганець, лікопін, залізо, кальцій, магній та ін…

корисні властивості шипшини

Застосування шипшини

Виходячи з корисних властивостей шипшини, її плоди вживають при виснаженні організму, недокрів'ї, повільному заживання ран, для підняття імунітету, атеросклерозі, каменях у печінці.. Застосовують у вигляді настоянки, відвару, екстракту або порошку з плодів. А в китайській медицині використовують коріння шипшини як глистогінний і покращуючий травлення засіб.

Ще з давніх часів у народі відвар шипшини використовували як загальнозміцнюючий засіб при будь-яких хворобах або важких пораненнях.

Регулярний прийом шипшини підвищує опір організму хворобам, покращує працездатність. Чай з екстрактом шипшини замість цукру знімає головні болі.

Відвар шипшини

Як правильно заварити шипшину? Все досить просто. Для початку потрібно очистити плід шипшини від всіх волосків, якщо вони потраплять в організм, приємно не буде. Потім плід потрібно подрібнити, щоб оголилися насіння, в яких міститься багато вітамінів. Цього можна і не робити, але тоді вітамінів у вашому чаї з шипшини буде набагато менше. Далі подрібнені ягоди проварити близько 15-ти хвилин у воді з розрахунку 300 мг води на одну жменьку плодів. Готовий відвар краще процідити через марлю, щоб уникнути попадання волосків і твердих насіння в організм. Для підняття імунітету пийте такий відвар протягом місяця тричі на день приблизно по півсклянки.

Крім цього плоди шипшини можна просто додавати в чай, це зробить його набагато більш корисним і додасть особливого смаку.

Шипшина – протипоказання

Обережно до застосування шипшини потрібно поставитися людям з підвищеною кислотністю, гастритами, виразками - аскорбінова кислота все ще залишається кислотою.

Шипшина категорично протипоказана людям, схильним до тромбофлебіту і тромбоутворення.