Поделись:
Подпишись:

Подпишись и будь в курсе всех походоновостей!

Ваша Е-почта:

*Обещаем никому не предоставлять адрес вашей почты и не спамить
**Вы сможете отписаться в любой момент

Материнка звичайна

Материнка звичайна корисні властивості

материнка звичайнаМатеринка - ароматна багаторічна рослина, дуже нагадує запахом чебрець. Кореневище повзучого типу, гіллясте. Стебла прямостоячі, супротивні, у верхній частині трохи опушені, досягають висоти до 60 см. Листя з невеликим пушком, супротивні, зверху темніші, ніж з нижньої сторони. Квітки пурпурні, червонувато-лілові, запашні, дуже дрібні і численні, зібрані на кінцях в волотисте суцвіття. Плід знаходиться в чашечці і складається з 4-х коричневих горішків розміром близько 1 мм. Зацвітає материнка звичайна в липні-серпні, плоди дозрівають до початку вересня.

Материнка широко поширена в Україні і Росії, любить сухі грунти, узлісся лісів, вирубки, узбіччя доріг, яйли.

Материнка корисні властивості

Материнка звичайна має багатий хімічний склад. Надземна частина рослини містить 1,2% ефірного масла, з дуже приємним ароматом і бактерицидними властивостями. Також в стеблах і квітах рослини містяться дубильні і фарбувальні речовини, аскорбінова кислота, флавоноїди, тимол..

Материнка широко застосовується в науковій і народній медицині, кулінарії.

У народній медицині відвар з материнки звичайної приймали при таких хворобах, як епілепсія, паралічі, судоми, біль у животі, ревматизмі. Настій з трави приймають при гінекологічних захворюваннях, простуді, хворобах шлунка. Відвар материнки додає бадьорості, покращує настрій, його п'ють після непритомності, при безсонні і загальної слабкості.

Корисні властивості материнки зробили її просто не замінної в медицині. Її використовують при атонії і здутті шлунка, для більш інтенсивного виділення шлункового соку. Відвар материнки слід приймати при поганому апетиті і хворобах печінки. Він має ефект сильного сечогінного засобу, допомагає розсмоктуванню каменів в нирках.

Материнка хороший протиблювотний і загальнозміцнюючий засіб, використовується при судомах, епілепсії. Має невелику знеболюючу дію, хороше заспокійливе.

Часто застосовується проти жіночих хвороб, в народі її іноді називають жіночої або материнської травою. Найбільш ефективна при клімаксі і хворобах пов'язаних з кровотечею.

Для зменшення зубного болю, можна пожувати листя материнки. З відвару роблять компреси, які використовують для лікування фурункулів.

Материнка звичайна протипоказання

Не дивлячись на великі корисні властивості материнки, постійно її пити теж не добре. Прийом материнки під час вагітності може спровокувати викидень. Чоловікам протипоказано тривале застосування у великих кількостях, так як це може негативно позначитися на потенції.

Материнка в кулінарії

В кулінарії материнка використовується як ароматна приправа до овочевих страв, картоплі, гороху, м'ясу, бобів. Така приправа робить ваші страви не тільки смачніше, але й корисніше! Листя з материнки можна додавати в салати і супи. Хороша при ароматизації чаю, надає приємний, тонкий аромат.

Рецепти з материнки

Варення з материнки і агрусу. Інгредієнти: 1 кг агрусу, 500 г води, 1кг цукру, гілочки материнки і листя вишні - штук 20. Агрус заливаємо холодною водою на 8 годин. Настояну воду зливаємо, додаємо в неї цукор, материнку, листя вишні і кип'ятимо. Після охолоджуємо і проціджуємо сироп, додаємо в нього ягоди і кип'ятимо до готовності.

Квас з материнки. Інгредієнти: стакан настою материнки, 10 л води, 1 кг сухарів, 30 г дріжджів і 50 г борошна. Сухарі, краще з черствого хліба, залити окропом і дати настоятися 12-15 годин. Зробити закваску з дріжджів, борошна, води з цукром і додати до сухарів. Все це поставити до бродіння. Потім додати настій з материнки і дати настоятися ще години дві. Розлити по пляшках і поставити в холодне місце годин на 10.